E07 Przepis na szybkie ciasto wielkanocne

Cześć, dziś mam dla was przepis na pyszne ciasto wielkanocne. Wielkanoc już tuż- tuż! Jeśli spędzacie święta wielkanocne w Polsce i idziecie do kogoś w gości, wypada wziąć coś ze sobą. Możecie wziąć np. wino, ale ja mam dla was lepszą propozycję. Możecie zrobić ciasto! W Polsce na Wielkanoc tradycyjnie piecze się serniki i mazurki. Mazurek to tradycyjne, niskie słodkie ciasto i dziś podam wam przepis na ekspresowy mazurek bez pieczenia. Jest pyszny i bardzo słodki. To ciasto nie jest dietetyczne ani bardzo zdrowe, ale jest na pewno smaczne! 

Do zrobienia ekspresowego mazurka potrzebujecie:

  • 200 gramów herbatników,
  • 100 gramów masła,
  • 100 gramów czekolady (50 gramów czekolady gorzkiej i 50 gramów czekolady mlecznej),
  • masy krówkowej (kajmaku),
  • garść ulubionych orzechów.

Herbatniki trzeba potłuc, czyli zgnieść na drobne kawałki. Masło roztopić w garnku. Następnie herbatniki zalać roztopionym masłem i całą masę przełożyć do średniej formy na ciasto. Potem trzeba wszystko dokładnie wyrównać na dnie formy. Wkładamy formę do lodówki i po około 10 minutach wyjmujemy. Następnie wylewamy kajmak, czyli masę krówkową na herbatniki. Następnie rozpuszczamy 100 gramów czekolady w kąpieli wodnej i ciepłą czekoladą polewamy nasze ciasto. Na wierzchu posypujemy ulubionymi orzechami. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki i już jest gotowe. Smacznego! To naprawdę bardzo dobre i szybkie ciasto.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close