E11 Jakich owoców musisz spróbować w Polsce?

E11 Polskie owoce

W Polsce zaczyna się teraz sezon na owoce i warzywa. To czas, w którym można je kupić najlepsze, najświeższe i najtańsze. Dziś opowiem wam o moich ulubionych Polskich owocach i daniach, które się z nich przygotowuje. Nie jestem co prawda wegetarianką, ale owoców i warzyw staram się jeść codziennie najwięcej. 

Moje ulubione owoce, które rosną w Polsce to maliny, czyli czerwone małe owoce o smaku lekko kwaśne, które są pyszne, zarówno na surowo, jak i w postaci soku. Sezon na maliny rozpoczyna się w czerwcu i kończy bardzo szybko. Maliny mają dużo wartości odżywczych, zawierają witaminy i minerały, takie jak magnez, wapń i żelazo. Rosną zarówno na dziko w lasach, jak i są hodowane na sprzedaż. Istnieje ponad 200 gatunków malin, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem. Maliny są też niestety bardzo delikatnymi owocami i bardzo szybko się psują. 

Podobnie do malin wyglądają jeżyny. Mają taki sam kształt i rozmiar, ale inny kolor. Jeżyny są ciemnoniebieskie, czyli granatowe. Smakują też zupełnie inaczej. Zarówno z malin, jak i z jeżyn można zrobić pyszne dżemy, soki czy nalewki. 

Innymi leśnymi owocami są jagody, bardzo chętnie zbierane przez Polaków latem w lasach. Ja sama nie lubię zbierać jagód, ale uwielbiam je jeść, zwłaszcza w połączeniu z jogurtem i miodem. To moje ulubione letnie śniadanie! W Polsce popularne są również pierogi z jagodami w sezonie. 

Owocami, które też rosną w lasach, ale są zdecydowanie bardziej kwaśne, są porzeczki: czarne i czerwone. To malutkie okrągłe owoce, przypominające miniaturowe winogrona, które pięknie wyglądają jako ozdoba letnich ciast i deserów. Ze względu na swój kwaśny smak są wykorzystywane często do ciast.

Gdy mówimy o owocach w Polsce, nie możemy pominąć truskawek. Są one naprawdę pyszne w naszym kraju, ale nie takie, które możecie kupić w sklepie, tylko te z bazarku. Wyglądają one zupełnie inaczej niż te sztuczne sklepowe truskawki, ale smakują wyśmienicie. Są bardzo słodkie i aromatyczne. Ja najbardziej lubię jeść je na surowo, same bez dodatków. Ale wiele osób uwielbia truskawki ze śmietaną i z cukrem czy w postaci koktajli z dodatkiem mleka. Truskawki też są nietrwałymi owocami i szybko się psują. Ponadto sezon na truskawki kończy się bardzo szybko. Dlatego, gdy tylko na bazarkach pojawiają się pierwsze truskawki, staram się kupować je codziennie, żeby nacieszyć się nimi w tym krótkim czasie na cały rok. 

Najpololprniejszy Polski owoc to chyba jabłko. Polska jest największym producentem jabłek w Europie. Rozróżniamy ponad 60 gatunków jabłek, co ciekawe, wszystkie są zarejestrowane w krajowym rejestrze odmian. Najpopularniejsze odmiany to Golden, Gala czy Idared. Wszystkie one pochodzą z dalekich krajów, takich jak USA czy Nowa Zelandia. Jedna z moich ulubionych odmian to Ligol, który jest akurat Polską, rodzimą odmianą. Ma lekko kwaśny smak i jest bardzo soczysty. Jabłka mają też dużo wartości odżywczych, zapobiegają chorobom serca, gotowane jabłka pomagają na niestrawność, a przyrządzony z jabłek ocet jabłkowy poprawia trawienie i jest bogaty w potas. Moją ulubioną potrawą z jabłek jest oczywiście szarlotka, czyli pyszne ciasto jabłko, które nieodmiennie kojarzy mi się z jesienią i tym, jak babcia przyrządza właśnie szarlotkę pachnącą jabłkami i cynamonem. Pychota! Musicie sprobować!

Owoce, które zaczynają się w czerwcu i w lipcu to wiśnie i czereśnie. Wyglądają podobnie, ale mają inny smak. Wiśnie są kwaśne i idealne do ciast oraz na przetwory. Ja robię z wiśni soki i nalewki, ale uwielbiam też jeść dżem wiśniowy. Z wiśni wychodzi pyszny kompot. Czereśnie są znakomite do jedzenia na surowo. Są słodkie i sycące. Stanowią świetny podwieczorek latem. 

Ostatnim popularnym w Polsce owocem, o którym Wam opowiem jest śliwka. Sezon na śliwki również rozpoczyna się w lipcu, ale niektóre odmiany dojrzewają dopiero jesienią. Śliwki idealnie nadają się do ciasta czy na kompot. Śliwki bardzo dobrze wpływają na pracę jelit, ponieważ zawierają dużo błonnika. Są dobre też na serce, układ nerwowy czy nawet poprawiają urodę dzięki dużej zawartości witamin i przeciwutleniaczy. 

Jak widzicie w Polsce latem mamy duży wybór pysznych owoców i warto z tego korzystać. Owoce są bardzo zdrowe, jednak ze względu na wysoką zawartość cukrów, ja traktuję je jako osobny posiłek, a nie dodatkową przekąskę. Szczerze mówiąc już nie mogę się doczekać pierwszych polskich truskawek w tym roku! Bardzo Wam polecam też spróbować, jeśli nigdy nie mieliście okazji. 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close